Wewurukannala – Kudawella

Kalandos és élménydús déli parti kirándulásunk egyik – geocachinges – úticélja volt felkeresni a Hummanaya Blow Hole-t. Állítólag ez a sri lankai a második legnagyobb blow hole (azaz tengeri gejzír) a világon. A természeti látványosság “lényege”, hogy a óceán hullámzásának következtében egy kis lyukon (ahol a víz tört magának utat az évszázadok folyamán) nagy erővel egy vízoszlop tör fel, amolyan gejzír formájában. Amikor pedig nincs akkora ereje, hogy feltörjön, akkor “csak” mély, morgó hanggal “ijesztget”, és jelzi, hogy itt (is) a víz az úr. (Egyébként a nevét, Hummanaya, vagy Hoo-manaya is a messziről hallható “hoo” – ejtsd: “hú” – hangról kapta.)

A blow hole “működéséről” sajnos nem találtam épkézláb magyar leírást, de angolul itt olvashattok róla, elég részletesen. A link a geocaching.com oldalára visz át, nem véletlenül, hiszen ez egy ún. EarthCache volt, azaz geológiai látványosságot bemutató, tanító jellegű, fizikai láda nélküli rejtekhely. 🙂
Természetesen túl egyszerű lett volna Mulkirigalából, a sziklatemplomtól egyenesen Kudawellába, a Blow Hole-hoz mennünk 😃, így buszos – tuk-tukos átszállásokkal még útba ejtettük a wewurukannalai buddhista temlpomot, mely 50 m magas ülő buddha szobráról híres.

Videók a Blow Hole-ról:

Tudom, hogy volt már buszos videó, de ezt a rózsaszín csodát nem tudtam kihagyni:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.