Kandy – Esala Perahera

Ugyan néhány hete már jártunk Kandyben, mégsem volt kérdés számunkra, hogy Sri Lanka, valamint a buddhista világ egyik legnagyobb vallási ünnepén visszatérünk.

Az Esala Peraherat mindig július-augusztus környékén tartják Kandyben; a fesztivál időpontját az augusztusi teliholdhoz igazítják. Idén ez augusztus 26-ra esett. Az ezt megelőző 10 napban minden este fáklyás felvonulást tartottak, mely napról-napra egyre nagyobb lett. A felvonulás minden nap más időpontban indult, érkezésünk napján 18:50-kor, másnap viszont már 19:10-kor. A három órás felvonuláson a tradicionális Kandy tánciskolák tagjai, tűztáncosok, dobosok és rengeteg feldíszített elefánt vonult fel. A felvonulás fénypontjaként körbeviszik a városon a Szent Fogereklyét, melyet egész évben a Fogtemplomban őriznek.

Úgy terveztük, hogy első nap csak felmérjük a helyzetet, és másnap nézzünk meg a felvonulást. Mivel azonban a felvonulás a Fogtemplomból indul és a város utcáin megy végig, a helyiek igyekeznek lecsapni a gyanútlanul sétáló turistákra, méregdrága pénzekért ajánlva saját lakásuk erkélyét, éttermük teraszát, irodájuk ablakát. Nyilván, mert több tízezer ember szándékozik megnézni a fő attrakciót, és mindenki szeretné jó helyről nézni azt. Természetesen minket is megtalált egy helyi figura, és mivel az ablakból lelkesen integetett néhány fehér turista, mutatva, hogy nagyon jó a kilátás, gondoltuk, megpróbáljuk, és ha az 5000 rúpiát sikerül 4000-re lealkudni, maradunk. Fel is mentünk a kínált irodába, ahol a tulajdonos belement a 4000 rúpiás összegbe. Igen ám, csakhogy ő ezt fejenként értette, mi meg kettőnkre (az Áronnak gyakorlatilag soha semmiért nem kell fizetni). Mivel mi egyébként is másnap szerettük volna megnézni a felvonulást, mondtuk, hogy “no problem”, mi ennyiért nem akarjuk megnézni, köszönjük, de megyünk. A máskor tudatos, most viszont minden hátsó szándék nélkül tett sarkon fordulásunk meghozta a gyümölcsét: 5000-ért maradtunk, azaz fejenként 2500 rúpiáért. Később kiderült, a mellettünk lévő helyi pár is ennyiért kapta a “férőhelyet”. Magyarul: A turistáknak ajánlott mindenkori ár osztva kettővel = “local price”. Ezt is megtudtuk.

“Kandy – Esala Perahera” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Mihintale – Floriella

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.