Yala Nemzeti Park

Sri Lanka délkeleti csücskében található a Yala Nemzeti Park, az ország egyik legismertebb és legnagyobb nemzeti parkja.
Jeep-es szafari túra keretén belül lehet megnézni, mert nyilván nem lehet szabadon sétálgatni a vad állatok között.

Amikor Yalához közeledünk, feltűnik, hogy teljesen megváltozik a táj képe. Mintha nem is Sri Lankán lennénk, hanem egy elhagyatott afrikai vad területen (noha Afrikában még nem jártunk, valahogy így képzeljük el): bozótosok, erdőségek, lápos vidékek, vízi élőhelyek, homokos tengerpartok, lagúnák és part menti mangróve-erdők egyaránt előfordulnak.

Yala változatos és sokszínű élővilágáról is híres. Láttunk elefántokat, vízi bivalyokat, szarvasokat, medvét, krokodilt, pávákat, és rengeteg féle madarat, többek között a nagy kedvencemet, a kis méhevő madarat, azaz a zöld gyurgyalagot. (Öt éve ugyan jobb képet lőttem róla, azért most is sikerült lefotóznom ezt a csodaszép kis élőlényt.)

Ugyan Yalában él a világ egyik legnagyobb leopárd populációja, mi sajnos sem most, sem öt éve nem láttunk egy példányt sem. A természet szépsége és a kirándulás értéke persze ettől még cseppet sem csökkent.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.